North Atlantic Institute for Sustainable Fishing (NAIS), er et institutt etablert av og for fiskerne. Instituttet har som mål å sikre bærekraftige ressurser i havet og bærekraftig eierskap i næringen.
Gjennom tett samarbeid med forskningsinstitusjoner og akademiske miljøer, jobber NAIS med å styrke kunnskapen om havet og hvordan vi kan høste på en måte som ivaretar naturens balanse også for fremtidige generasjoner. Sammen med fiskeriorganisasjoner arbeider NAIS for å forbedre rammevilkårene for fiskerinæringen, samtidig som de løfter frem og forbedrer inntrykket av denne verdifulle næringen.
NAIS har også som mål å være en viktig ressurs for forbedringer innen fiskerinæringen. Instituttet legger til rette for at næringen kan utvikle seg gjennom systematisk måling og forbedret beslutningsstøtte, som igjen fører til prestasjonsforbedringer. Ved å styrke det datagrunnlaget fiskerne baserer seg på, og legge til rette for nøyaktige observasjoner, bidrar NAIS til en mer bærekraftig forvaltning av havets ressurser. Dette styrker fiskerinæringens evne til å forvalte havet på en ansvarlig og bærekraftig måte for fremtiden.
NAIS består av medlemmer som setter havets bærekraft og eierskapets bærekraft i sentrum. I NAIS kan du være medlem om du er rederi, landindustri, organisasjon så vel som enkeltperson. NAIS er etablert på skulderen av den aktive fisker.
For å sikre best mulig oversikt over det marine økosystemet i Nord-Atlanteren er det viktig å ha god dialog med våre kollegaer i de andre kyststatene som høster i det samme området. Vi legger vekt på erfaringsutveksling både mellom fiskere, forskere og organisasjoner i våre naboland.
NAIS bidrar til å utvikle kunnskap om beslutningsstøtte. Dette arbeidet gjøres i tett samarbeid med både akademia og forskningsinstitusjoner. Vi sørger for at den erfaringsbaserte kunnskapen til fisker, skipper og reder er sentralt plassert i prosjektene vi er involverte i.
NAIS er et institutt som fungerer som en verktøykasse for fiskerne og har tett dialog og samarbeid med fiskeriorganisasjonene. Sammen med organisasjonene bidrar NAIS til å rette søkelys på rammevilkårene for norsk fiskeri. NAIS jobber tett opp mot salgsorganisasjoner og utdanningsinstitusjoner.
Noen av de dyktigste ekspertene innen sine fagområder bidrar med sin kunnskap og erfaringer. Både individuelt og i gruppe bidrar de med vidsyn og belyser utfordringer og muligheter for norsk fiskeri. Ekspertgruppen bidrar også med vitenskapelig arbeid som styrker kunnskapen om både fiske og kystsamfunn.
Det er ingen fiskere som i dag er representert i samfunnets politiske ledelse. Norsk fiskeri er en naturnæring som er helt avhengig av at samfunnet har tilstrekkelig innsikt i det marine økosystemet, eierskap og rammebetingelser. NAIS bidrar til å øke samfunnets kompetanse om norsk fiskeri gjennom alt fra konferanser og møteplasser til kontaktskapende arbeid.
NAIS bidrar med støtteprosesser for at satsninger innen Norsk fiskeri skal lykkes. Støtteprosesser som beslutningsstøtte i forbindelse med fangsting, også etter nye arter, bidrar til både økt effektivitet og nye markedsmuligheter – som igjen bidrar til lønnsomhet og vekst for rederiene. Vi ønsker at våre bidrag er fremtidsrettede og kommer hele næringen til gode.
Norsk villfanget fisk er sunn mat med lavt karbonavtrykk som eksporteres til hele verdensmarkedet. NAIS har egen bærekraftskalkulator som fiskerne kan bruke for å måle sitt CO2-avtrykk på hvert tokt og for hvert år. Sammen med kompetanseplattformen for drivstoffsbesparelser bidrar dette til å gjøre næringen enda mere miljøvennlig.
NAIS har knyttet til seg unike ressurser innen sine fagfelt. Ressurspersonene har igjennom sitt engasjement bidratt til å øke bevisstheten i samfunnet både i forhold til bærekraftige ressurser og bærekraftig eierskap.
NAIS fiskergruppe er samlingsarena på tvers av generasjoner og hvor gårsdagens erfaring møter fremtidens visjoner. Dagsaktuelle problemstillinger og fremtidige utfordringer diskuteres aktivt mellom fiskere.
En kompetanseplattform til å redusere drivstoffsforbruk for å sparedrivstoffkostnader og redusere klimautslipp i fiskerinæringen.
NAIS forsker på sammenhenger som påvirker adferden til pelagiske arter. Målet er å styrke fiskerne sitt beslutningsgrunnlag for mer effektivt søk og legge til rette for å lete der vi tror fisken med høyest kvalitet og størst sannsynlighet befinner seg til enhver tid.
Norsk hvalfangst er en bærekraftig og balansert måte å forvalte maten fra havet på. På grunn av den høye forekomsten av vågehval i havet utenfor Norge, kan vi sikre en naturlig balanse og samtidig opprettholde en viktig del av vår kystkultur og næring.
Vi veileder unge fiskere og viser dem veien i en næring full av muligheter og mangfold. Vår filosofi bygger på at de som har gått veien rett foran deg er din beste los og sparringspartner.